Naser Khader

Politiker, debattör, författare och föreläsare

Naser Khader är den tvivlande muslimen, den konservativa liberalen och den heldanske syriern. Han är ett ansikte utåt för yttrandefrihet och demokrati, och är en av de mest eftertraktade föreläsarna i Norden. Naser Khader vet vad han talar om, och ger en kritisk, men nyanserad bild av integration, islam, politik och arabvärlden. Boka en spännande föreläsning med Naser Khader hos oss på Talarmäklarna!

Ingen förpliktelse

Skicka enkelt en förfrågan. Du får snabbt svar och exempel på pris och datum

Naser Khader kom från Syrien till Danmark när han var 11 år. Han började i dansk skola och utbildade sig senare till cand.polit. inom ekonomi vid Köpenhamns universitet. Efter några år som tolk och konsulent tog han språnget in i politiken, där han har kommit att bli något av en legend.

År 2001 blev Naser Khader invald i det danska Folketinget, som den första med invandrarbakgrund. I dag, efter 10 år i Folketinget, är han en flitigt anlitad föreläsare som är expert på frågor som gäller demokrati, integration, Mellanöstern och islam. Han har också skrivit böcker som bland annat “khader.dk” och “Ære og skam”, som har sålts i över 100.000 exemplar.

Naser Khader kämpar för yttrandefrihet och demokrati. Alla äger sin del av samhället, och alla ska få säga vad de tycker, argumentera och diskutera utan att bli påhoppade eller hotade. Under Mohammedkrisen 2005 (karikatyrerna, ni vet) bildade han rörelsen Demokratiske Muslimer, och var en central aktör i försvarandet av bilderna. Det skulle visa sig ha betydliga konsekvenser för honom och hans familj, men han ansåg det ändå vara värt det.

Naser Khader följer inte bara strömmen, utan bildar sig först en uppfattning efter att ha fått en nyanserad bild av situationen. Boka en föreläsning med Naser Khader och se att allt inte är svart eller vitt.

Hjärtat blöder – Arabisk vår och upplösning

 • Naser Khader tar tempen på den arabiska världen fyra år efter upproren som utgjorde “Arabiska våren”. Finns det ljus i tunneln, eller var det bättre när typer som Gaddafi, Mubarak, Saddam och Assad höll varandra i schack?
 • Naser Khader bjuder på vassa analyser av islams mest olycksbringande män och alla dem som går deras ärenden, men föreläsningen präglas också starkt av hans kärlek till arabiska seder och den helt vanlige, menige araben. Med anekdoter från sitt eget liv och sina resor i den arabiska världen bjuder han på en jordnära och upplysande föreläsning, där vi får en förståelse av den Arabiska våren på djupet.
 • Föreläsningen baserar sig på Naser Khaders senaste bok “Hjärtat blöder – Arabisk vår och upplösning”, som utkom i april 2015.

[request-btn]

Det (o)lyckliga Arabien och Nasers många resor i Mellanöstern

 • Naser Khader har rest runt mycket i Mellanöstern. Vi har en tendens att dra alla araber över en kam – men det finns ju faktiskt över 20 arabiska länder – och Naser Khader har besökt de flesta av dem. I den här föreläsningen kommer vi att se att det är stor skillnad mellan de olika länderna, med olika kulturer och levnadssätt.
 • Naser Khader kommer också in på personliga upplevelser om hur det är att leva under makthavare som regerear med rädsla som vapen, om sitt möte med Assad och sina resor för att hämta hem bortförda barn.

[request-btn]

Den tvivlande muslimen

 • Det går att vara muslim på många sätt. Tills att han var 17-18 år var Naser Khader en praktiserande muslim, men sakta med säkert utbyttes islams stränga regler och ritualer ut mot demokrati och humanism. Han har i dag en stark tro på de grundläggande frihetsvärdena, demokrati och den individuella friheten att bestämma över sitt eget liv, sin egen kropp och sexualitet.
 • Naser Khader kommer in på frågetecken med den islamska tron och varför tanken på att lämna islam ibland dyker upp. Samtidigt vill han göra upp med den stereotypa bilden som många har av muslimer, och visa att alla inte är likadana – precis som det finns ett helt spektrum av troende inom alla andra religioner.

[request-btn]

Bekännelser från en kulturkristen muslim

 •  I den här personliga föreläsningen talar Naser Khader om hur hans uppfattning om tro och religion har ändrat sig allt eftersom han har fått större inblick i kristendomen och dess budskap.
 • Naser Khader talar om varför han försvarar yttrandefrihet och demokrati med näbbar och klor, och varför hans förhållande till islam har blivit lite ansträngt. Han är övertygad om att islam har många fina budskap, och vill därför inte lämna sin tro, men han vill ändra på den.
 • I denna föreläsning talar han om hur islam kunde bli bättre, och vad islam kunde lära av kristendomen.
 • Föreläsningen bygger på Naser Khaders bok med samma namn, som utkommer sent år 2015.

Ingen förpliktelse

Skicka enkelt en förfrågan. Du får snabbt svar och exempel på pris och datum

Relaterade föreläsare

Föreläsningsämnen med Naser Khader

Close Menu