Sofia Thoresdotter

Musikterapeut, författare och föreläsare

Sofia Thoresdotter är musikterapeut, författare och föreläsare. Trots sin grava synskada har hon en unik förmåga att få oss att se saker och ting ur nya perspektiv. Hur ska man bemöta människor som har funktionsvariationer? Hur ska man över huvud taget bemöta människor? Och förresten – hur låter ett bord? Boka en föreläsning med henne här hos Talarmäklarna och följ med på en inspirerande resa genom olika sorters intryck och uttryck!

 

Ingen förpliktelse

Skicka enkelt en förfrågan. Du får snabbt svar och exempel på pris och datum

Sofia Thoresdotter är själva personifieringen av mångsidighet. Låt oss bjuda på ett litet utdrag ur hennes cv: korrekturläsare på punktskriftstryckeri, gitarrlärare, telefonist och ledare för grupper i babyrytmik. I dag arbetar hon som musikterapeut, krönikor, kursledare och föreläsare. Hon är även författare till den hyllade boken “Granne eller ufo”, som tar upp ämnen som utanförskap och bemötande, och till “All inclusive”, en bilderbok för vuxna om trygghetskontroll.

En synskada behöver inte bara innebära problem. Förutom att det är rätt praktiskt i tonåren när alla tror att man är lugn och snäll (bara för att man inte kan se), så kan det också ge unika perspektiv på tillvaron. Som musikterapeut använder Sofia Thoresdotter sig av ljud och musik som en terapiform för att hjälpa andra till bland annat bättre kommunikation, social samverkan och ett större välbefinnande.

Många är rädda att göra fel när de träffar en person med en funktionsnedsättning. Hur ska man göra, vad ska man säga? Sofia Thoresdotter har ett tips: krångla inte till det. Titta hur barnen gör! De frågar om de undrar något, men oftast rycker de bara på axlarna och är nöjda bara man är en snäll kompis.

Under sina föreläsningar bjuder Sofia Thoresdotter på spännande tips på hur man kan använda ljud och musik som pedagogiskt verktyg, kommunikationsmedel och humörmodulerare. Du kommer lära dig att se personen och ta tillvara dennes kompetens innan du ser funktionsnedsättningen. Du kan även boka musikunderhållning med Sofia Thoresdotter där hon blandar anekdoter och budskap från boken “All inclusive” med budskap från några av våra största poeter och trubadurer.

Hur låter ett bord?

 • Vad gör man när pojken med grav synskada och försenad språkutveckling ska träna sin verbala förmåga, men bara dansar i stället? Varför gör han så? Det enda som hjälper då är att bara blunda och följa med. Våga lita på att han vet vart han är på väg.
 • Musikterapeuten Sofia Thoresdotter talar i denna föreläsning om det kraftfulla verktyget ljud, och om att förhålla sig öppen och nyfiken till inlärningsprocessen och den personliga utvecklingen. En mycket spännande föreläsning fullspäckad med illustrerande ljudexempel.
 • Längd: ca 1,5 h

[request-btn]

“Jag har aldrig träffat någon som du!”

 • Varför känner vi oss så klumpiga när vi möter en person med en funktionsnedsättning? Vad ska man göra? Hur ska man bete sig? Och vad får man absolut inte säga?
 • I den här föreläsningen talar Sofia Thoresdotter om sina egna erfarenheter av att leva med en grav synskada, och hur hon har blivit bemött i olika situationer.
 • Konkreta exempel med litterära och musikaliska referenser varvas med funderingar och reflektion tillsammans med åhörarna, där vi talar om bemötande, olikhet och värderingar.
 • Längd: ca 1,5 h

[request-btn]

All inclusive – tankeväckande musikunderhållning

 • Hur trivsamma är trivselregler? Får man prata om vad som helst i tysta avdelningen? Och låsen som är till för att göra oss trygga – på vilken sida av dörren sitter de?
 • Föreställningen bygger på Sofia Thoresdotters bok “All inclusive”, en bilderbok för vuxna som handlar om trygghetskontroll. Anekdoter och budskap från boken blandas med låtar av bland annat Allan Edwall, Barbro Hörberg, Vladimir Vysotskij och Cornelis Vreeswijk.
 • Det blir en stämningsfull stund med både levande musik och levande berättelser, men även en stund som väcker tankar. Sofia Thoresdotter väver skickligt ihop både bokens och låtarnas budskap och får publiken att reflektera över hur ämnen som människovärde, demokrati, makt och solidaritet tar sig uttryck i vår vardag.
 • Föreställningen passar utmärkt som en trevlig inledning eller avslutning på en temadag om dessa ämnen. Den kan även ge ett underhållande och tankeväckande inslag på konferenser, kalas och andra sammankomster.

Ingen förpliktelse

Skicka enkelt en förfrågan. Du får snabbt svar och exempel på pris och datum

Relaterade föreläsare

Föreläsningsämnen med Sofia Thoresdotter

Close Menu